ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ. Ο ΜΕΝΦΙ ΠΗΓΕ ΣΤΟΝ ΧΑΦΤΑΡ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ “ΚΟΙΝΑ ΣΥΝΟΡΑ” ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΛΙΒΥΗΣ” ΚΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΗΛΩΣΕ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΥ !!
Ο Haftar προσφέρει υποστήριξη στην ειρηνευτική διαδικασία της Λιβύης
Ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Khalifa Haftar, προσέφερε την υποστήριξή του για μια ειρηνευτική διαδικασία που επιδιώκει να τερματίσει μια δεκαετία χάους, μετά από συνάντηση με τον επικεφαλής ενός νέου μεταβατικού προεδρικού συμβουλίου.
Συναντήθηκε με τον Mohammed Younes Menfi, πρώην διπλωμάτη που προέρχεται επίσης από την ανατολική Λιβύη, και ο οποίος επελέγη την περασμένη εβδομάδα σε μια διαδικασία που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για να ηγηθεί του τριμελούς συμβουλίου της προεδρίας.
Ο Χαφτάρ προσέφερε «την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων για την ειρηνευτική διαδικασία, την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την ειρηνική μεταφορά εξουσίας», ανέφερε μια δήλωση από το γραφείο του. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε καθώς ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν είπε ότι τα τουρκικά στρατεύματα που σταθμεύουν στη Λιβύη θα παραμείνουν εκεί όσο είναι ενεργή μια διμερής στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης. Ο Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία θα συζητήσει την απόσυρση των στρατευμάτων της, την οποία η Άγκυρα λέει ότι παρέχει στρατιωτική εκπαίδευση στην GNA εάν αποσυρθούν πρώτα άλλες ξένες δυνάμεις.
Ο Μένφι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μπενίνα στην ανατολική λιμενική πόλη Βεγγάζη από την Ελλάδα την Πέμπτη και πήγε κατευθείαν για να συναντήσει τον Χαφτάρ στα κεντρικά του γραφεία στο Rajma, περίπου 25 χλμ. έξω από την πόλη.
Το νέο προσωρινό στέλεχος επελέγη στις 5 Φεβρουαρίου από το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου στην Ελβετία, το οποίο περιλαμβάνει 75 συμμετέχοντες που επιλέχθηκαν από τον ΟΗΕ για να εκπροσωπήσουν μια ευρεία διατομή της κοινωνίας.
Ο Χαφτάρ επανέλαβε μια πρόσφατη δέσμευση υποστήριξης για τους ηγέτες αυτής της νέας εκτελεστικής αρχής, οι οποίοι επιλέχθηκαν «έτσι ώστε να μπορούν να ενώσουν τα θεσμικά όργανα και να οδηγήσουν τη χώρα στις εκλογές», ανέφερε η δήλωση της Πέμπτης.
Ο εκπρόσωπος του Χαφτάρ Αχμάντ Αλ-Μεσμάρι συνεχάρει το Σάββατο τον Μένφι και τον Αμπντουλάχ Χαμίντ Νμπίμπα, που επιλέχθηκε ως προσωρινός πρωθυπουργός, μαζί με τον «λαό της Λιβύης», για το αποτέλεσμα της διαδικασίας επιλογής. Η προσωρινή αρχή έχει την εντολή να καθοδηγήσει τη Λιβύη στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο.
…………………………………..
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΛΦΕΙΟΥ : Η Βουλή της Λιβύης κατήγγειλε στον ΟΗΕ τη συμφωνία με την Τουρκία. “…Η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα…”
…………………………………..
Ο Μένφι στο “Φόρουμ Φιλίας” που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Δείτε το σχετικό βίντεο…
………………………………….
Menfi, Tobruk-based MPs review holding full-quorum HoR session
Ο νεοεκλεγείς Προϊστάμενος του Προεδρικού Συμβουλίου, Mohammed Menfi, συζήτησε σε συνάντηση με ορισμένα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ (HoR) που διεξήγαγαν σύνοδο πλήρους απαρτίας τις επόμενες ημέρες, ανέφερε το γραφείο των ΜΜΕ της Menfi σε δήλωση. Πρόσθεσε ότι ο Menfi συζήτησε με τα μέλη του HoR τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την ψηφοφορία σχετικά με τη χορήγηση εμπιστοσύνης στην προσωρινή κυβέρνηση μόλις παρουσιαστεί από τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, Abdul-Hamid Dbeibah, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει το έργο του που οδηγεί στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Τα μέλη του HoR φάνηκαν να φθάνουν στην πόλη Sabratha πριν από μια συνεδρίαση διαβούλευσης στο κοινοβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Φεβρουαρίου πριν από τη σύνοδο πλήρους απαρτίας για την εκλογή νέας προεδρίας και για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας εμπιστοσύνης για τη νέα προσωρινή κυβέρνηση.
…………………………………..
Οι Haftar, Dbeibah και Menfi θα παίξουν βασικούς ρόλους στην αναζήτηση σταθερότητας της Λιβύης
Η επίσκεψη του επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου στη Βεγγάζη ενίσχυσε την αισιοδοξία των Λιβύων για τον τερματισμό των διχασμών που μαστίζουν τη χώρα από το 2014.
ΒΕΓΓΑΖΗ, Λιβύη – Η επίσκεψη του επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Mohammad al-Menfi στη Βεγγάζη και η συνάντησή του με τον αρχηγό του αρχηγού του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) Στρατιώτης Χαλίφα Χαφτάρ επιβεβαίωσαν τη σαφή υποστήριξη του στρατιωτικού ιδρύματος προς τη νέα εκτελεστική αρχή που εκλέχθηκε πριν από μια εβδομάδα στη Γενεύη.
Οι εξελίξεις αντικατοπτρίζουν μια νέα κατάσταση στη Λιβύη, στην οποία ο Χάφταρ και ο Μένφι, εκτός από τον πρωθυπουργό Αμπντουλ Χαμίντ Νμπίμπα, αναμένεται να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην αποκατάσταση της σταθερότητας της Λιβύης και στο τέλος των διχασμών που μαστίζουν τη χώρα από το 2014.
Μια δήλωση της γενικής διοίκησης του στρατού ανέφερε ότι, “Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανταλλάχθηκαν απόψεις μεταξύ των δύο μερών. Ο αρχηγός του κυβερνήτη επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων για την ειρηνευτική διαδικασία και τις προσπάθειες του στρατού για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας και της ειρηνικής μεταβίβαση εξουσίας. ”
Η δήλωση πρόσθεσε, “Ο Στρατηγός Χάφταρ εξέφρασε την υποστήριξή του στο νέο προεδρικό συμβούλιο και στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας που γεννήθηκε από τον πολιτικό διάλογο για την ενοποίηση των θεσμών και τη συμμετοχή της χώρας στις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν τον επόμενο Δεκέμβριο”
Υπήρξαν πρόσφατες ενδείξεις κατανόησης μεταξύ του Dbeibah και του Χαφτάρ, ιδίως η ψήφος των εκπροσώπων του LNA στο Λιβυκό Φόρουμ Διαλόγου για τη λίστα Dbeibah-Menfi και όχι ο κατάλογος που περιλάμβανε τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Aguila Saleh και τον Υπουργό Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Fathi Μπασάγκα.
Αναφορές που δημοσιεύθηκαν από ακτιβιστές των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης αποκάλυψαν επίσης ότι ο Dbeibah επισκέφθηκε τη Βεγγάζη λίγες ημέρες πριν από την τελική ψηφοφορία. Αυτή η συμφωνία έφερε στο προσκήνιο τον ρόλο του Haftar στη σκηνή της Λιβύης μετά από μήνες κατά τους οποίους διατηρούσε χαμηλό προφίλ, μειώνοντας τα ταξίδια στο εξωτερικό και τις συναντήσεις στη χώρα. Για λίγο, ο Χαφτάρ έδωσε την εντύπωση ότι μια διεθνής ώθηση για να τερματιστεί ο ρόλος του πέτυχε, καθώς ο Σάλεχ, ο οποίος φάνηκε να απολαμβάνει αυξανόμενη υποστήριξη από χώρες με επιρροή στη σύγκρουση, όπως η Αίγυπτος, η Γαλλία και η Ρωσία, έγινε πιο εμφανής.
Δεν είναι απίθανο ο Dbeibah να πραγματοποιήσει δημόσια επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του Haftar στο Ar-Rajma τις επόμενες ημέρες, όπως αντικατοπτρίζεται από τη θερμή υποδοχή του από τα μέλη του Φόρουμ Διαλόγου που εκπροσωπούν την περιοχή της Κυρηναϊκής κατά την επιστροφή του από τη Γενεύη. Επέμεινε ακόμη και να τραβήξει ομαδική εικόνα με την αντιπροσωπεία και υποσχέθηκε να επισκεφθεί τη Βεγγάζη σύντομα.
Η επίσκεψη του Μένφι στη Βεγγάζη και η συνάντησή του με τον Χαφτάρ έστειλαν θετικά μηνύματα σε μέλη του κοινοβουλίου που σκοπεύουν να συμμετάσχουν στη συνάντηση για να συζητήσουν την έγκριση της νέας εκτελεστικής αρχής. Το κύριο μήνυμα που μεταδίδεται από την επίσκεψη του Menfi είναι ότι αυτή η νέα αρχή απολαμβάνει την υποστήριξη του στρατού, ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην περιοχή της ανατολικής περιοχής.
Τις τελευταίες ημέρες, προέκυψαν διαφορές μεταξύ των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων στον τόπο της συνόδου ψηφοφορίας που θα έδινε εμπιστοσύνη στο νέο προεδρικό συμβούλιο και την κυβέρνηση. Αναπληρωτές από τη δυτική περιοχή ζήτησαν να πραγματοποιηθεί η σύνοδος στην πόλη Sabratha, ενώ βουλευτές από τα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένου του Saleh, επέμειναν να πραγματοποιηθεί η σύνοδος στο Tobruk, πριν από την έδρα του κοινοβουλίου στη νέα του θέση στο Sirte . Αυτό ώθησε τους βουλευτές Fawzi al-Nuwairi και Hamid Houmeh να εκδώσουν δήλωση καλώντας τους βουλευτές να παρευρεθούν στη συνεδρίαση των ψηφοφοριών και κάλεσε τη στρατιωτική επιτροπή 5 + 5 να επιλέξει τη θέση της για να τερματίσει τη διαμάχη για το θέμα.
Η επίσκεψη του Μένφι στη Βεγγάζη προκάλεσε αισιοδοξία και διέλυσε τις εικασίες ότι οι νέες αρχές θα μπορούσαν να συναντήσουν την ίδια μοίρα με το σημερινό προεδρικό συμβούλιο, με επικεφαλής τον Φαγιέζ Σαρράι, το οποίο απορρίφθηκε το 2016 στο Τομπρούκ από τον στρατό και το κοινοβούλιο.
Ο Μένφι ανήκει γεωγραφικά στην Κυρηναϊκή, αλλά είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια ότι αντιτίθεται στο LNA, συμπεριλαμβανομένης της εκστρατείας του κατά των εξτρεμιστών στη Βεγγάζη και τη Ντέρνα. Επιπλέον, ήταν πρεσβευτής της Λιβύης στην Ελλάδα, η οποία τον απέλασε μετά την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, φαινόταν αμφίβολο ότι θα λάβει την υποστήριξη του στρατού. Οι αναλυτές αποδίδουν την επιτυχία του στην υπερνίκηση αυτών των εμποδίων σε μια ρωσική-τουρκική συμφωνία που ενίσχυσε την τύχη του και κατέστρεψε μια σχεδόν διεθνή συναίνεση υπέρ της λίστας Saleh-Bashagha. Ακόμη και η απεσταλμένη του ΟΗΕ Στέφανι Γουίλιαμς φάνηκε μερικές φορές στο παρελθόν να ευνοεί τη λίστα Saleh-Bashagha, καθώς κατηγόρησε ανώνυμα κόμματα για δωροδοκία μελών του Φόρουμ Διαλόγου (σιωπηρά υπέρ του Dbeibah). Οι κατηγορίες ώθησαν τον επιχειρηματία του Misratan, Ali al-Dbeibah, τον ξάδελφο του νέου πρωθυπουργού, να απαιτήσει την έναρξη έρευνας σχετικά με το ζήτημα, ώστε να αποδειχθούν ή να αντικρουστούν οι ισχυρισμοί.
Ο Menfi είναι γνωστό ότι ήταν μεταξύ των ενεργών ηγετών της Λιβυκής φοιτητικής ένωσης ενώ σπούδαζε στη Γαλλία υπό την αιγίδα της Ένωσης Φοιτητών Jamahiriya. Ήταν γνωστός ως ένας από τους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές του καθεστώτος του αείμνηστου συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι. Ως εκ τούτου, αναμένεται να έχει μια καλή σχέση με υποστηρικτές του πρώην κυβερνήτη και του γιου του Saif al-Islam.
Σύμφωνα με πολλές αναφορές, η Ρωσία θέλει οι υποστηρικτές του Καντάφι να διαδραματίσουν πολιτικό ρόλο στη Λιβύη. Η νίκη της λίστας Dbeibah και Menfi έχει εκπλήξει πολλές χώρες που στοιχημάτιζαν στη λίστα Saleh-Bashagha, ειδικά την Αίγυπτο και τη Γαλλία. Ωστόσο, οι νέες αρχές φαίνονται πρόθυμες να φιλοξενήσουν όλες τις χώρες. Ο Μένφι έχει δεσμευτεί ότι το Κάιρο θα είναι η πρώτη ξένη πρωτεύουσα που επισκέπτεται μετά το ταξίδι του στη Βεγγάζη.
……………………………………………………………………………………………
[ … Επιπλέον η σφοδρή αντίδραση του στρατάρχη Χαφτάρ , για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την διάσκεψη , δείχνει ότι η χώρα μας ήταν ανεπιθύμητη για το λόγο της σύμπλευσης της, μαζί του.
«Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από αυτή τη σύγκρουση;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) σε μήνυμα του. … ]
………………………………………….
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.